srijeda, 21. rujna 2011.

Ravi Shankara & Yehudi Menuhin

 Duet sitara i violine!



       Ravi Shankara rođen je 7. aprila 1920. godine u indijskom gradu Varanasiju. Jedan je od najpoznatijih interpretatora tradicionalne indijske muzike. Nakon završenih studija i nakon rada na indijskim radio programima godine 1956. Shankara započinje turneju po Evropi i SAD-u. Ta turneja je dovela do toga da je Zapad na autentičan način konačno upoznat sa indijskom tradicionalnom muzikom. Veoma brzo dolazi u kontakt, a potom u ozbiljnu i profesionalnu saradnju sa dobro poznatim muzičarem Yehudinom Menuhinom (violinistom).
Recimo i to da je Shankara virtuoz na sitaru, instrumentu bez kojeg je teško zamisliti indijsku tradicionalnu muziku. On je bez sumnje najbolji sitarista druge polovine XX stoljeća.
Nagrade, priznanja, počasni doktorati koje je Shankara dobio na Istoku i Zapadu bilo bi teško taksativno nabrojati, a kamo li o njima dati iole detaljan prikaz.



       Yehudi Menuhin (1916-1999.) spada u red najboljih violinista XX stoljeća. Rođen je u SAD-u, a njegova obitelj porijeklom je iz Bjelorusije. Menuhin je Jevrej, koji je u toku svog života radio i djelovao u nekoliko zemalja, a najviše u Velikoj Britaniji, Švicarskoj i SAD-u. Menuhin je počeo svirati violinu u četvrtoj godini, a prvi solo nastup imao je u sedmoj godini.
Menuhinov prvi profesionalni susret sa Ravi Shankarom desio se 1966. godine. Ta godina je važna jer tada dolazi prvi put do toga da sitar učestvuje sa simfonijskim orkestrom na Zapadu!



Prvi zajednički album Shankare i Menuhina je "WEST MEETS EAST" iz 1966.