petak, 15. prosinca 2023.

Gnijezdilište Ljepote

Izvrsni i glasoviti jugoslavenski scenarista i režiser, bosanskog porijekla, Milan Kovačević (Kotor Varoš, 1915 – Beograd, 1985) poznat je i po svom višegodišnjem TV serijalu Karavan koji se emitovao na programu JRT od 1960-ih do 1980-ih godina. Jedna od epizoda, ili postaja je i ona u drevnom gradu Prizrenu (Kosovo) iz 1966. godine u kojoj nam je M. Kovačević ostavio neizmjerno vrijedan TV zapis o dervišima rifaijskog tarikata (reda). Osim audio-vizuelnog zapisa iz tekije rifaijskog tarikata i usula, imate priliku vidjeti vrijedne snimke starog i tradicionalnog Prizrena koji uzmiče pred jugoslavenskom industrijalizacijom, urbanizacijom...

Uživajte u slikama, ali i zvucima jednog svijeta kojeg više nema, osobito svijeta starih tekija, zavija, pa ako hoćete i jednog islama, ili muslimana koji znaju kako ono Univerzalno u islamu prilagoditi svemu svome partikularnom, odnosno lokalnom, kulturnom, etničkom, psihološkom..., a to je istinska mudrost.

Mudrost je i onaj zapis, kako reče M. Kovačević u ovom filmu, nekog „turskog estete“ na malteru uz freske stare saborne crkve Bogorodice Ljeviške (XIV st., zadužbina kralja Stefana Uroša II Milutina):

„Zjenica oka moga,
gnijezdo je ljepote Tvoje,
počasti nas ulaskom,
ovo je dom Tvoj.“

„Turski esteta“ je putopisac koji je prolazeći Prizrenom u hramu ostavio gore navedene stihove perzijskog pjesnika Hafiza.

Stoljećima su ovaj hram, kako veli sveštenik Vladan Vukomanović poštovali ne samo Srbi praoslavci, već i muslimani Albanci, Turci, Bošnjaci i ostali (https://radiokontaktplus.org/vesti/crkva-bogorodice-ljeviske-u-prizrenu-zenica-oka-moga-gnezdo-je-lepote-tvoje-pocasti-nas-ulaskom-ovo-je-dom-tvoj/18388/).

Oni koji ne vide i/ili ne znaju za istinsku vrijednost crkve/hrama Bogorodice Ljeviške, jednako tako i vrijednost prizrenskih derviša i njihovih tekija, zavija, turbeta, zikir halki... u njihovim očima se ne gnijezdi Ljepota.