nedjelja, 24. rujna 2017.

Džubran Halil Džubran


Libanonski pisac, pjesnik, filosof i slikar Džubran Halil Džubran (1883-1931.) u svom najpoznatijem djelu Prorok (1923.) kroz lik ili kazivanje Almustafe propovijeda o dvadesetšest tema među kojima jeste i ona o Učenju


Almustafa; rad Dž. Halila Džubrana

U tom propovijedanju iščitavamo štošta što bi uznemirilo mnoge koji žele nametnuti svoju volju, svoje shvatanje, svoju interpretaciju, svoj svjetonazor, sve svoje, tim više ako je to njihovo institucionalizirano shvatanje, interpretacija, svjetonazor i sl. 

Nadalje, čitajući propovijedanje o Učenju prisjetili smo se stare kineske poslovice koja veli da nebesku Muziku svako tumači na svoj način – to je posve u duhu istine da nema posredništva između stvorenja (čovjeka) i Stovoritelja (Boga) i da je svaki čovjek svijet u malom (mikrokozmos).



"O učenju

Tada reče učitelj:

Govori nam o U č e nj u.

I on reče:

Nitko vam ne može otkriti ništa osim onoga što je već ležalo, poluusnulo, u praskozorju vašeg znanja.
Učitelj koji šeće u sjeni hrama, među svojim sljedbenicima ne daje od mudrosti svoje nego od vjere svoje i od ljubavi svoje.
Ako je uistinu mudar neće vam ponuditi ulazak u kuću svoje mudrosti, nego će vas radije voditi do praga vašeg vlastitog Uma.
Astronom vam može pričati o svom poimanju svemira, ali vam ne može dati svoje poimanje.
Glazbenik vam pjeva u ritmu koji prožima cijeli svemir, ali vam ne može dati uho koje će uhvatiti ritam, niti glas koji će ga prenositi.
A onaj koji je upućen u znanost o brojkama može vam govoriti o područjima težine i mjere, ali vas ne može odvesti tamo.
Jer shvaćanje jednog čovjeka ne može dati svoja krila drugom čovjeku.
I isto tako kao što svatko od vas sam stoji u Božjem znanju, tako svatko od vas mora biti sam u spoznaji Boga i u poimanju zemlje."
[1]

Navodimo još nekoliko mudroslovnih propovijedi Dž. Halila Džubrana, odnosno Almustafe koje su, po našem mišljenju na fonu propovijedi O učenju:

"Jer, misao je ptica prostranstva, koja u kavezu riječi zaista može raširiti krila ali ne može poletjeti."*

"Dobri ste kad ste sjedinjeni sa sobom."**

"I što je izrečeno znanje nego sjena neizrečenog znanja?"***

Strijelac; rad Dž. Halila Džubrana



[1] Kahlil Gibran, Prorok, Good Book, Zagreb, 2016., str. 51.
*Ibid., 54.
**Ibid., 56.
***Ibid., 70.